Provada, inspireren en verbinden

juni 9, 2016 Jan Luursema No comments exist

Provada 2016

Van 7 tot 9 juni was ik in Amsterdam op de Provada. Een ontmoetingsplek voor vastgoedprofessionals. Net als vorige jaren heb ik ook dit jaar daar één dag voor uitgetrokken. Was jij er ook? Had ik je kunnen ontmoeten? Dit keer was mijn aanpak wel anders en had ik hogere doelen gesteld. Ik wilde daadwerkelijk resultaat boeken en inspiratie opdoen. Dus een goede voorbereiding was noodzakelijk en het heeft mij meer opgeleverd!

 

Oftewel ik had het programma doorgespit en een ‘reisschema’ gemaakt langs verschillende presentaties en debatten. Ik ben begonnen op de KPMG stand met een verhaal van Sander Klous over big data. Alles is meetbaar, van onze hartslag tijdens het joggen tot de looppatronen in winkels. Sander heeft mij inspiratie opgeleverd over data-analyse en een toekomst waarin deze data zeker een rol gaan spelen. Ik heb geleerd na te denken over correlatie en causaliteit. Sander vertelde over ‘data driven organisations’ en nieuwe organisatie vormen. Het werken met zelfstandige teams in grote organisaties past helemaal bij deze trend.  Doen jullie dit ook? Op welke wijze speelt big data in jouw organisatie een rol? Ik ontving een exemplaar van zijn nieuwe boek ‘Wij zijn Big Data’. Dit neem ik op vakantie mee om te lezen. Wil je er meer over weten, doe dan na de zomervakantie eens een bakkie met mij! Voor een afspraak moet je even een mail naar mij sturen.

 

Mijn 2e werkshop had als titel ‘Hospitality in Retail’. Hospitality als onderscheidende factor.  De onderliggende stroom is de behoefte aan daadwerkelijk contact. Niet alleen een antwoord op je vragen over producten, maar echte verbinding. Niet achter de balie maar voor de balie en de persoonlijke afstand zo klein mogelijk maken. Sociale binding, echtheid en verhalen delen. De retail is aan het veranderen. En daarmee verandert het gebruik van vastgoed. Vele leuke nieuwe voorbeelden passeerden. Het belang van de juiste medewerker met het juiste gedrag werd me opnieuw helder. Wat is de betekenis van hospitality in jouw organisatie?

 

Rond de lunch ging ik verder naar de workshop ‘Matchmaking in de seniorenmarkt’ van Stijlvol ouder. Mooie naam! De volgende vraag lag op tafel: welke partijen moeten welke rol vervullen. Beleggers die een rendement van 6 á 7% op vastgoed willen? Wordt het daarmee wel betaalbaar? Groot of kleinschalig bouwen en/of organiseren? Wie neemt het initiatief? Volop stof te nadenken. Danielle Harkes tipte me op de site www.kcwz.nl met volop mooie voorbeelden van nieuwe woon- en leefomgevingen.

 

Mijn laatste sessie had als titel ‘Wie ontwikkelt de woning in het middensegment?’ Er blijkt grote schaarste aan huurwoningen in het segment € 650 – € 900,= per maand. Jarenlang heeft niemand hier aandacht aan geschonken. De ontwikkelaars zijn voor het korte-termijn-rendement en de individuele verkoop gegaan. De corporaties zijn uitsluitend gericht op het sociale segment. Het middensegment ontbreekt. Iedereen ziet het belang en de mogelijkheden in dit segment. Er zijn echter wel nog wat problemen op te lossen. Om dit te realiseren is samenwerking tussen vele partijen nodig en is het noodzakelijk om het lange-termijn-resultaat centraal te stellen. Korte-termijn-winsten en oplossingen horen daar niet bij. Is deze bereidheid er voldoende?

 

Ondertussen natuurlijk volop ruimte voor netwerken en ontmoeten. Vele bekenden kwam ik tegen zoals Peter Appeljan, Ronald Zilver, Johan Paul, Marcel Rosendaal, Miranda Waldmann, Martinus Dijkman, Carlo Cornelissen, Tromp Bakker, Marc Dirksen, Gert van Uffelen, Peter van der Dussen, etc. etc. Nuttige en aangename gesprekken. En inderdaad het was een ontmoetingsplek voor vastgoed professionals. Echter het aantal professionals dat primair werkzaam is in de zorgsector was beperkt. Misschien kom jij er ook in 2017? Het gaf mij in 2016 inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *