Indonesië, op reis met de fraters van Utrecht

november 8, 2022 Jan Luursema

In het voorjaar 2019 heb ik de opdracht ontvangen van de fraters van Utrecht om een plan op te stellen voor de afbouw in Nederland. In Nederland neemt het aantal fraters sinds de jaren ’60 af doordat er geen instroom meer is. Maar in Indonesië is er nog steeds groei en sluiten jaarlijks nieuwe mannen zich aan. Het missiewerk dat begin 20e eeuw daar is gestart blijkt succesvol en ook het hoofdbestuur van de congregatie zetelt tegenwoordig in Malang (Oost Java). Inmiddels zijn de gebouwen in Nederland verkocht en wordt de service en zorg ingekocht op basis van het aantal bewoners. De afgelopen 3 jaar heb ik hieraan een bijdrage mogen leveren. In de corona-tijd was het niet mogelijk om hierover fysiek met het congregatiebestuur in Malang te spreken, maar nu de reisbeperkingen zijn afgenomen is het tijd hierover verantwoording af te leggen. Samen met een tweetal fraters uit Nederland, de administrateur en haar echtgenoot ga ik 3 weken naar Indonesië. Morgen vertrekken we!

We hadden in 3 weken een intensief programma. De afstand naar Malang is bijna 12.000 km, dus een forse vliegreis met als eindbestemming Soerabaja (overstap op Singapore). Op 14 oktober 2022  om 11.15 uur vertrok het vliegtuig van Singapore Airlines. En dan ook nog een eindje met de auto op Java. Uiteraard waren er de nodige overleggen met de congregatie en gingen we verschillende communiteiten bezoeken. In de 2e week zijn we naar het eiland Flores gegaan en om daar ook verschillende communiteiten (en de natuur) te bezoeken.

Aan het einde van de reis ben ik naar Zuid Sumatra gegaan. Mijn vader heeft als dienstplichtig militair in 1947 – 1950 gediend in dit gebied. Ik heb rondgekeken in het operatiegebied en heb me daarmee een beeld gevormd hoe een 20-jarige man uit de klei van Groningen daar leefde. De reis heb ik afsloten met een bezoek aan het ereveld Pandu in Bandung. En uiteraard heb ik onderweg veel van Indonesië gezien. Een land waar ruim 1,7 Nederlanders een emotionele band mee hebben.

Ik heb een dagboek van de reis bijgehouden. Je kunt deze downloaden en mijn uitgebreide reisverslag lezen.