De ouderenzorg van overmorgen

maart 2, 2020 Jan Luursema No comments exist

De komende jaren neemt het aantal ouderen rap toe. Volgens de CBS bevolkingsprognose neemt  het aantal 65-plussers sterk toe.  In 2012 waren er nog 2,7 miljoen 65-plussers en in 2041 zijn dat er 4,7 miljoen. Oftewel een verdubbeling van het aantal ouderen. Ondertussen neemt de werkzame beroepsbevolking af. In specialistenfuncties met veel medewerkers ouder dan 45 jaar zoals de specialist ouderengeneeskunde gaat dit mogelijk halveren. Oftewel hoe zorgen we voor de juiste zorg voor het dubbele aantal mensen met een halvering van het aantal medewerkers?

Orestad, zorgcomplexHet dilemma verdubbeling – halvering was het thema van een studiereis naar Scandinavië (Denemarken en Zweden). We zijn op reis gegaan met een prachtige groep van bijna 20 reisgenoten uit de ouderenzorg, die samen als een kleurrijk geheel inspiratie zochten.  Een groep met specialisten ouderengeneeskunde, manager behandeldiensten en ook onderzoekers en een enkele adviseur. Oftewel een groep met heel veel denkkracht en met een verlangen om nieuwe wegen voor de ouderenzorg te ontdekken. We zijn op bezoek gegaan bij de Denen en de Zweden. Wat kunnen we van onze buren in het noorden van Europa leren?

En wat hebben we geleerd? De bezochte gebouwen gaven geen baanbrekende nieuwe inzichten. In Nederland zoeken we gelijksoortige gebouwde oplossingen in wonen, welzijn en zorg. En ook in Denemarken staan nog veel locaties die een herontwikkeling nodig hebben. Op het gebied van technologie zijn weinig verschillen en lopen wij misschien wel voorop. Eigenlijk kunnen we best trotst zijn waar we nu in Nederland aan werken. En toch …. we ontdekten ook een andere kant. Vereenvoudiging, verschuiving, acceptatie en mogelijk ook genoegen nemen met andere of misschien wel minder kwaliteit? Mogelijk moeten we in de toekomst een maatschappelijke norm opnieuw vormgeven en daarin andere keuzes maken! Wat is dan goede zorg? Mogelijk kunnen werkzaamheden ook door andere of mogelijk zelfs minder geschoolde medewerkers worden gedaan? Een afslag met een vereenvoudiging van systemen en verschuiving van verantwoordelijkheden is een serieuze optie om baanbrekend te onderzoeken. Misschien wel een ingewikkelde draai voor ons? Net als de Turning Torso?

Zie voor meer info een het reisverslag  Hoe ziet de ouderenzorg van morgen er overmorgen https://www.mapalana.nl/wp-content/uploads/2021/01/Hoe-ziet-de-ouderenzorg-van-morgen-er-overmorgen-uit.pdfuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *