Doelstelling van de reis was om inspiratie op te doen en de gelegenheid te creëren voor onderlinge verbindingen en het op- en uitbouwen van banden. We gingen naar landen die gelijkenis hebben met onze cultuur om daar ervaringen op te doen. We zijn op zoek gegaan naar sociale en technische innovatie. Waar zijn instellingen mee bezig? Wat is de lokale context? Wat kunnen we daarvan leren? Waar worden vernieuwende verbindingen gemaakt in het maatschappelijke speelveld?

Een uitgebreid dagboek kun je lezen op :Studiereis Duitsland-Zwitserland, dagboek

We zijn onderweg gegaan met een luxe bus en ons eerste bezoek was bij het SeniorenZentrum in Krefeld. Deze instelling heeft de EASHA award 2014 gewonnen als de beste facility in Europa. We zijn benieuwd waarom. Vervolgens zijn we op bezoek gegaan bij Sozial Werk St. George in Duisburg. Dit zijn innovatieve maatschappelijke dienstverleners, die een reeks diensten in Noord-Rijnland-Westfalen aanbieden. Wat is de rol van technische innovatie in het aanbod?

Op donderdag bezochten we in het zuiden van Duitsland de Stiftung Liebenauung. Deze zeer oude stichting heeft een inspirerende visie op de onderlinge verbanden in de samenleving. Het gewaagde doel van deze instelling is tweeledig. Ten eerste is er de doelstelling om via de werkzaamheden van de organisatie mensen te laten geloven in de aanwezigheid van God in onze wereld. Ten tweede probeert de stichting een inclusieve samenleving te creëren, een samenleving waarin mensen minder individualistisch denken en beter voor elkaar zorgen.

Vervolgens zijn we verder gegaan naar Zwitserland en hebben we de lokale situatie bekeken. Wij bezochten een kantonnale organisatie in Basel, dat betekent dat deze aan de staat gebonden is. We lieten het kostbare Zwitserse bekostigingssysteem op ons inwerken om de lokale context te begrijpen. Ten zuiden van Basel bezochten we het Wohn- und Bürozentrum für Körperbehinderte in Reinach. Als laatste bezochten we Ländillheim, een door diakonnessen gerunde woonvoorziening. Zou naastenliefde daar zichtbaar en voelbaar zijn? We gingen op zoek naar de stand van zaken in Zwitserland en we willen weten waar de afgelopen jaren aan gewerkt is. Wat kunnen we leren? Wat kunnen we beter doen? En wat doen we al heel erg goed?