Gelukkig oud worden in Japan

april 22, 2019 Jan Luursema

Van 6 tot en met 14 april 2019 organiseerde Beyond Now een studiereis naar Japan. Ik heb me aangemeld en een prachtige reis gehad. De thema’s waren wonen, welzijn en zorg. We zijn op zoek gegaan naar hoe in het meest vergrijsde land ter wereld met de vergrijzing wordt omgegaan, hoe de oudere Japanners gelukkig zijn en welke middelen worden ingezet om de kwaliteit van leven hoog te houden. Op ons programma stonden zeer verschillende plekken, zoals: het hoogstedelijke Tokyo, het landelijke Kanazawa, het historische Kyoto en de Blue Zone op het subtropische eiland Okinawa. De Blue Zone in Okinawa is één van de vijf plekken in de wereld waar mensen veel ouder worden dan gebruikelijk, vaak boven de honderd.Grijs is wijs in Japan. Ouderen worden met veel respect behandeld. Dat geldt overal in het dagelijkse leven, van zorgsector tot bedrijfsleven.Met senioriteit (grijze haren) kom je verder.

Veel ouderen wonen vanuit een traditionele opvatting in bij hun oudste zoon en worden zo nodig verzorgd door hun schoondochter. Mantelzorg is daarmee binnen gezinnen sterk vertegenwoordigd. Tegelijkertijd laat ook Japan sinds een jaar of vijftien een modernisering zien waarin professionele ouderenzorg buiten het gezin een plek heeft verkregen. In onze studiereis komen dan ook zowel de meer traditionele als moderne opvattingen over wonen, welzijn en zorg aan bod. Zo nemen we ook de gelegenheid te baat om enkele moderne architectonische hoogstandjes te bewonderen.

Japan is de derde economie ter wereld. Het heeft een reputatie verworven als één van de meest innovatieve landen ter wereld. Geen enkel ander land produceert meer elektronische goederen. In de maakindustrie heeft Japan zich steeds meer gespecialiseerd in onder meer optische instrumenten, hybride voertuigen en robotica. Eén van de meest actieve werkvelden in de robotica is die van klantgerichte zorgrobots. Verschillende typen zorgrobot, zoals PARO (een interactieve robot in de gedaante van een zeehond) en Palro (een meer menselijke gedaante) worden al verhandeld in het commerciële circuit en met name in de wereld van seniorenhuisvesting en zorginstellingen.

Tijdens de reis waren er vele momenten om nieuwe en vernieuwende inzichten over wat interessant is voor onze diverse opgaven in Nederland met elkaar te delen. Het was een waardevol reisgezelschap met een verschillende en hele waardevolle gedifferentieerde samenstelling. Hartelijk dank aan Alex Sievers en Annelies van der Nagel die de reis georganiseerd hebben.

Van de reis heb ik een dagboek samengesteld. Je kunt deze vinden op mijn weblog http://wwww.luursema.blogspot.nl of compleet downloaden met de Link: Dagboek studiereis Japan.