Gecertificeerd toezichthouder ‘nieuwe stijl’

november 17, 2015 Jan Luursema No comments exist

Certificaat Toezichthouder NVTZ, versie 2

Vandaag ontving ik mijn certificaat Toezichthouder in de Zorg van de NVTZ. Ik heb de leergang afgerond. Het toezichthouderschap is een vak met vele dimensies. De omgeving verandert continu en de verantwoordelijkheden voor de toezichthouder nemen toe. De nieuwe rol van een toezichthouder vraagt om een andere inzet, belangstelling en invulling. Ik lever graag een bijdrage als toezichthouder ‘Nieuwe Stijl’. Deze toezichthouder heeft een betrokkenheid bij het doen en laten van een organisatie en brengt specifieke ervaring en deskundigheid.

Goed bestuur verdient goed toezicht. De Raad van Toezicht moet mijns inziens toezicht houden en de Raad van Bestuur moet vooral besturen. Dit klinkt logisch maar het vraagt doordenking in de praktijk (dus investering in elkaar) en onderling onderhoud om dit goed te blijven doen. Vertrouwen is belangrijk en dat wordt direct gevolgd door transparantie en openheid. Dit vertaald zich in een constructieve dialoog (interactie) die belangrijk is, ook om strategisch leren daadwerkelijk te faciliteren. Hiermee wordt ook daadwerkelijk innovatie bereikt. De dialoog moet een bijdrage leveren aan goede zorg en goed en gezond maatschappelijk ondernemerschap. Deze wijze van toezichthouden deel ik graag met mijn collega toezichthouders. Graag volg ik suggesties van de NVTZ over vernieuwing in toezicht, waar ik ook actief lid van ben.

Ik heb het vermogen om op strategisch niveau te functioneren en op hoofdlijnen een oordeel te vormen. Ik ben een generalist met ruime bestuurlijke en management ervaring en ben goed op de hoogte van het specifieke aandachtsgebieden zorg, strategie, ondernemerschap en zorgvastgoed. Mijn kennis en ervaring lever ik een bijdrage als toezichthouder. Dus op afstand met verstand van zaken. Daarnaast wil ik als persoon, zoals ik ben, een bijdrage leveren.  Mijn stijl kenmerkt zich door inspiratie en verbinding. Ik deel mijn kennis en ervaringen in relatie tot de context en geef vervolgens ruimte voor creativiteit en strategisch leren. Ik weet relaties te bouwen en breng humor en ontspanning in. Ik ben ‘aanwezig’ maar ik wil daarmee niet dwingend zijn.

Gedurende de afgelopen jaren heb ik mijn kennis en ervaring als toezichthouder bij GGZMomentum benut. Momenteel ben ik in gesprek met een andere instelling over een bijdrage. Ik sta open voor een uitbreiding van deze werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *