Generatiehuizen, kansrijk?

juni 13, 2018 admin

Droom je ook wel eens over een inclusieve samenleving, een samenleving waarin mensen minder individualistisch denken en beter voor elkaar zorgen? Een samenleving waarin generaties het leven met elkaar delen en misschien ook wel elkaar meer ‘opvolgen’? Een samenleving waarin generaties uit verschillende families dit samen realiseren? Een samenleving met generatiehuizen?

Generatiehuizen. Ze hebben altijd bestaan. Vroeger woonden grootouders vaak bij de kinderen. En pasgetrouwde stellen gingen niet zelden bij de ouder van een van hen inwonen totdat ze andere woonruimte vonden. Dit samenwonen van generaties was vaak uit noodzaak geboren. Het had voor- en nadelen. Toen de ‘bejaardenhuizen’ kwamen, was het voor bepaalde ouderen vanzelfsprekend om daar te gaan wonen. Kinderen bleven lang niet altijd meer in de buurt van hun ouders wonen, gezinnen werden langzamerhand kleiner. Ouderen en jongeren woonden steeds vaker apart van elkaar. Sinds een paar jaar lijkt het mixen van doelgroepen in woonprojecten, zoals van jongeren en ouderen, weer helemaal actueel. Door enkele maatschappelijke instellingen is een inventarisatie gemaakt, zie rapportage ‘Generaties-huizen-samen’.

In Duitsland zijn er Mehrgenerationshausen. Vaak zijn projecten waarin verschillende generaties uit verschillende families samen leven. Het zijn voorziening waarin de zorg voor ouderen en kinderopvang gecombineerd is. Jong en oud kan er terecht voor activiteiten en ondersteuning. Generaties helpen elkaar, er is samenhorigheid en minder eenzaamheid. Is er in Nederland voor deze alternatieve vorm van opvang waarbij activeren, ontmoeten en elkaar helpen centraal staan ruimte? En je gelijktijdig op dezelfde locatie woont. Bij die trend spelen allerlei maatschappelijke ontwikkelingen een rol. Maar lukt het ook? Draagt het bij aan plezierig leven?

Op 12 juli 2018 van 17.00 – 20.00 uur organiseren de Hictologen een Samentafel met dialoog over het fenomeen generatiehuizen. Is het kansrijk in Nederland? Wat zou het kunnen zijn? Biedt het oplossingen in het omzien naar elkaar en voor wie? Biedt het oplossingen voor het woningmarkt probleem? Wat zijn de succes en/of faalfactoren? Kortom opzoek naar suggesties om hiermee in nederland aan de slag te gaan. Zin om deel te nemen? We ontmoeten elkaar in Amersfoort. Meldt je aan of vraag meer info bij jan.luursema@mapalana.nl