Een tiental mannen in maatpakken en twee vrouwen klappen hun handen op elkaar op een verder lege Elias Beeckmankazerne in Ede. Het is donderdagochtend 5 september 2013 en de grote exercitieplaats waar ze staan is enkel gevuld met een spandoek en een statafel.
Een kleine bijeenkomst met een groot belang. Op die tafel ligt een intentieovereenkomst tussen ontwikkelaars, en de gemeente Ede voor de verkoop van 16 hectare kazerne, inclusief een aantal monumenten, aan de eerste twee partijen.
De plannen zijn in een redelijk vergevorderd stadium. Vermoedelijk al dit najaar mag de Edese welstandscommissie zich over het plan buigen”, vertelt Architect Ton Bons van het Veenendaalse A12 architectuur bna. Hij is één van de mannen in pak, én verantwoordelijk voor het ontwerp. Erg eenvoudig was het nog niet. De monumentale uitstraling van het complex moet behouden blijven. Tegelijk moeten een zwembad, parkeerplaats, een receptie en andere centrale voorzieningen allemaal een plaats krijgen in het nieuwe luxe ouderencomplex. Bons vond de oplossing onder het exercitieplein. Daar komt het centrale gedeelte met tal van faciliteiten die het zorgdorp alle luxe moet geven. Van kapper tot sportschool. Op de oppervlakte van de exercitieplaats komt een ondiepe vijver, met onder het water zonnepanelen voor het opwekken van energie. „We hebben deze werkwijze ook toegepast op Buitenplaats Rhenendael bij Rhenen”, vertelt Bons. „Daar is het echt geweldig geworden. Je ziet dat die centrale plek met faciliteiten, die daar onder een park ligt, echt een ontmoetingsplaats is geworden voor de bewoners.”
Ook Edes wethouder Evert van Milligen is enthousiast, en niet alleen omdat de overeenkomst staat voor veel geld in het laatje.
,,Ik behoor tot de doelgroep en als dit in Otterlo zou staan, zou ik er zeker voor in zijn”, aldus de wethouder. De komende tijd worden de plannen voor het zorgcomplex verder uitgewerkt. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel bewoners er straks kunnen komen en wat de verkoop van het complex de gemeente gaat opleveren.
Overigens behelst het nieuwe complex niet het volledige terrein van de Elias Beeckmankazerne. Langs de randen van de kazerne, op de sintelbaan en op de plek waar nu bos is, is er nog volop ruimte voor woningen. De bouw begint op zijn vroegst op 1 januari 2016. Dan eindigt het contract met de huidige huurders.
Het concept van wonen en zorg ontvangen op een groot, luxe complex is niet alleen nieuw voor Ede, ook voor de Lelie zorggroep, die straks de zorg voor de bewoners moet gaan verlenen, komt er een spannende tijd aan. „We moeten afwachten hoe het allemaal gaat uitwerken.”, zegt Judith de Gelder van de Lelie zorggroep.
De zorgorganisatie met een christelijke identiteit werkt om diverse redenen mee aan het nieuwe concept. „De zorg staat voor grote veranderingen, waaronder het scheiden van wonen en zorg. Wij willen betrokken blijven bij nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd denken we dat er in Ede en omgeving vraag is en blijft naar zorg waar een extra pakket aan dienstverlening aan verbonden is.” Elke klant van Lelie zorggroep ontvangt dezelfde zorg, stelt ze. ,,Maar extra services, bijvoorbeeld op het gebied van voeding of bewegen, werken wel uit in de beleving van de zorg en het comfortabel wonen.
Aan bovenstaand project levert Jan Luursema zijn bijdrage in opdracht van de Lelie Zorggroep. Een bijdrage in vertegenwoordiger vanuit het belang van de service provider.