Ervaringen uit het verleden

oktober 31, 2018 Jan Luursema

Inmiddels heb ik heel wat jaren ervaring in vastgoed en zorg. En dus in zorgvastgoed. Als docent vertelde ik vaak dat een gebouw langer meegaat dan menig carrière van een zorgbestuurder. Sommige politici richten daarom tijdens hun periode een groot monument op. In Parijs staan er heel wat!

Ondertussen ben ik benieuwd hoe het met ‘mijn’ monumenten gaat. Hoe staan de gebouwen waar ik jaren geleden een bijdrage aan mocht leveren erbij. Op de terugweg van Bergen op Zoom naar huis leek me dit een mooi onderwerp om de snelweg voor af te draaien. Ik ben gaan kijken bij een tweetal gebouwen die eind vorige eeuw ontworpen zijn en rond de eeuwwisseling zijn gerealiseerd. Gebouwen waar we vroeger over spraken om een ‘halftime-renovatie’ te doen?

Mijn eerste bezoek was op locatie Goezate in Werkendam. Zorgcentrum Goezate ligt vlakbij het centrum van Werkendam. Mensen die niet meer thuis kunnen wonen en beschikken over een indicatie voor verblijf komen in aanmerking voor een appartement in Goezate. Het gebouw is ontworpen op basis van het ‘brabantse-model’. Een voor dat moment vooruitstrevend model om zelfstandige eenheden van circa 35 á 40 m2 te bouwen op basis van de toemalige WBO.

Het bezoek maakte mij duidelijk dat het gebouw er nog prachtig bij staat. In de afgelopen periode zijn er enkele over het algemeen slechts kleine aanpassingen gedaan. De kamers zijn nog onverminderd geschikt voor de huidige doelgroep. Op de 1e verdieping is kleinschalig groepswonen gerealiseerd door samenvoeging van appartementen tot een huiskamer. Het ontwerp van Oomen architecten uit Breda blijkt zeer goed geweest en de goede detailleringen maakt dat het gebouw er ook nu nog mooi uitziet. Inmiddels is op het gebouw bijna 20 jaar afgeschreven en zullen de huisvestingslasten best aantrekkelijk zijn. Het gebouw is daarmee een bewijs dat goede investeringen in zorgvastgoed ook voor een zorginstelling zeer waardevol kunnen zijn. Mits het gekozen concept duurzaam inderdaad goed is!

Een tweede bezoek heb ik gebracht aan het mgr. Beckershuis in Schijndel. Rond de eeuwisseling is daar, met een bijdrage van mij, een verzorgingshuis uitgebreid met nieuwbouw van wooneenheden in het ‘brabantse model’. Het was een technisch ingewikkeld project omdat we tegen het bestaande gebouw een geheel nieuw corridor gerealiseerd hebben. Ook dit gebouw staat er na bijna 20 jaar nog goed bij. De keuze van de voor dit tijd ruime appartementen blijkt toekomstbestendig en zelf het inmiddels’oude’ verzorgingshuis is nog volop in gebruik. Een rondgang leert mij dat de vide’s met lichttoetreding in het corridor zijn gesloten. Tijdens de bouw een ingewikkeld thema en mogelijk door aanvullende eisen van de brandweer niet meer geschikt voor deze tijd? Toch lijkt ook dit project een zeer waardevolle investering geweest. Opnieuw een bevestiging dat zorginstelling die actief het juiste vastgoed ontwikkelen ‘spekkoper’ kunnen zijn.